Thursday, September 28, 2006

A Birding World angol folyóirat augusztusi számának címlapján a törpegémes olajfestményem szerepel:
Az eredeti képnek csak egy részletét használták föl, és meg is tükrözték, hogy a madár jobbra nézzen. Ez a keretezett eredeti (már elkelt):A madarat a csepeli Kisduna-öbölben figyeltem meg, ez alapján készült a festmény. A kerület legjobb kis élőhelye volt ez az öböl, az, hogy ilyen publicitást kapott a képem, egyfajta tisztelgés az emléke előtt. Ugyanis "élőhelyfejlesztés" címén széttúrták az egészet, és egy teknőt csináltak belőle. Íme az eredeti állapot, amikor még rendszeres látogató, sőt némelyik évben költő faja volt a törpegém (2003 júliusában készült képek):


Ld. még a weblapom galériájában lévő, 2005-ben készült akrilfestményt.

És a kotrás után, 2005 áprilisában:Mivel hirtelen mélyülő medret alakítottak ki, csak nagyon keskeny nádszegély tudott fölnőni, a déli oldalon szinte semmi (itt eredetileg egy benyúló félsziget volt, egybefüggő nádassal, a madárfajok zöme ebben költött).


A tereprendezés megkoronázásaként egy ormótlan fahidat húztak keresztben az öböl bejárata fölé, hogy a szegény, megfáradt kirándulóknak ne kelljen cca. 150 métert kerülniük, hanem egyenesen folytathassák útjukat a Duna-parton.
Az utóbbi hetekben újabb munkálatok folytak, a környező bozótost kiirtották, úgyhogy tavasszal a fülemüléknek sem lesz hová visszajönni.
Itt szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki e hatalmas ötletet kiagyalta, és véghezvitte.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home