Monday, November 20, 2006

A régi képeimre, illusztrációimra sokszor elszörnyedve nézek mai szemmel. Állítólag ez a fejlődés jele, de sajnos ettől nem nyugszom meg. Régóta tervezem, hogy kiválasztok egy fajt, amiről viszonylag sok, régi és új munkával rendelkezem. Érdekes módon erre a parlagi sas tűnt a legmegfelelőbbnek.

Ez az 1999-ben készült tábla az ibériai és a parlagi sas (régebben egy faj) különböző tollazatai közti különbségeket mutatja be. Akvarellel készült, és ez volt a legelső munkám, amit a Birdwatch magazin pályázatára küldtem. A 12 kiválasztott pélyamunkából készült naptárba bekerült, bár mai szemmel megnézve nem nagyon értem, hogy miért. A kép érdekessége(?), hogy az eredetije elveszett.
A következő, öreg madár a legelső védett madarakat ábrázoló plakátra készült 2000-ben (akrillal, ahogy a következő összes festmény is). Ezt az illusztrációt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület is fölhasználta az információs tábláira (az M3-as autópálya mellett is látható).
Szintén öreg madár, 2002-ből. Az MME Komárom-Esztergom megyei csoportja rendelte információs táblákra.Egy 2003-as határozótábla (alatta a szirti sas szerepel, ez csak a képtábla fele). Szintén az MME-nek készült egy a hazai ragadozómadarakat bemutató sorozat részeként (sajnos a kiadvány még nem jelent meg).

Egy grafika (tűfilc papíron) 2004-ből. A Raptors Worldwide c. kiadványban jelent meg.
Ugyanebben az évben festettem ezt a képet (ez csak egy részlete). Plakáton és kártyanaptáron jelent meg.
És végül 2 illusztráció tavalyról. Ez tűfilccel készült, és a Birding in Eastern Europe c. könyvben publikálták.
A Román Madártani Egyesület (SOR) által rendelt, a Duna-delta ritka ragadozó madarait bemutató sorozat részeként készült ez a parlagis tábla. Ezzel maximálisan elégedett vagyok (egyelőre).Sajnos idén még nem festettem parlagi sast. Jó lenne a sort egy nagyobb olajképpel, és terepen készült vázlatokkal zárni. Remélem jövőre erre is sor kerül.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home