Friday, May 17, 2013

Tegnap érkeztem haza Kínából. 2 hetet töltöttem Sanghaj mellett, egy árapály zónában. Fő célom a globálisan veszélyeztetett kanalas partfutó tanulmányozása volt. A feladat nem volt egyszerű, ez az árapály zóna kb. 6 km széles, és 10-20 km hosszú. Az első napokban volt helyi vezetőnk, Menxiu Tong, a China Wild Tours irodától. Az ő segítségével sikerült az első madarakat megfigyelnünk.

Útitársam egy ír festő barátom, Robert Vaughan volt. Néhány napra Dömsödi Ferenc és egy francia fotós, Yann Muzika is csatlakozott hozzánk.

Yann Muzika, Robert Vaughan és én az iszapon. A helyi piacon vásároltuk ezeket a divatos combcsizmákat:

Dagály idején az összes partimadár egy kisebb, mesterséges tóra ment ki pihenni. Itt közelről meg lehetett figyelni a madarakat, azonban ekkor általában mind aludtak, így szinte lehetetlen volt a kanalasokat kiszúrni a vöröstorkú partfutók tömegéből. Ezen a képen van egy alvó kanalas partfutó:


Szerencsére majdnem minden nap találtunk kanalas partfutót, azonban a megfigyelések sohasem voltak nagyon hosszúak. Ezért a terepen inkább csak fotókat, videókat készítettem, és később, a szállásunkon csináltam vázlatokat  ezek alapján:


A következő napokban folyamatosan rakok föl fotókat és vázlatokat. Érdemes lesz visszanézni, lesz jó fotó a kanalasról is.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home