Tuesday, April 07, 2015

4 óra körül visszatértünk a táborba, pihentünk, teáztunk. Egy idő után vezetőnkkel, Smanlával úgy döntöttünk, hogy fölmegyünk a tábor melletti kilátópontra. A többiek nem éreztek késztetést erre. Kb. 300 lépéssel lehetett erre a magaslatra följutni, de a ritka levegő miatt ez eléggé megterhelő volt. Fölérve leroskadtam egy kőre, nem tudtam elkezdeni egyből teleszkópozni. 1-2 perc telhetett csak el, amikor fölhangzott az a vezényszó, amit egész idő alatt vártunk: hópárduc!!! Egy indiai természetfilmes társaság is a táborban tartózkodott, az ő vezetőjük szúrta ki a völgyből a hegytetőn lévő állatot. Természetesen pont most nem volt nálunk walky-talky, így nem tudta pontosan elmagyarázni a helyet. A társaimnak sem tudtunk üzenni, csak eszelősen integetni feléjük, de ez a jelzés teljesen egyértelmű volt számukra. Teleszkópomat a vállamra csapva lerohantam a hegyoldalon. A szomszéd hegytetőre irányított teleszkópba nézve először nem láttam semmit, csak köveket. Azután felém fordította a párduc a fejét!
Ezt a képet láttam először a teleszkópba pillantva. A bal oldali párduc fejét láttam meg először. Már elkészítettem az első fotókat, amikor szóltak, hogy van még egy állat. Akkor láttam csak meg a jobb oldalit.A jobb oldali állat kelt föl először. A bal oldalinak ezen a fotón csak a füle látszik. Vezetőinknek sokszor ennyi is elég, hogy észrevegyék.
Utána jött a sokk: kiderült, hogy 3 párduc van előttünk. A környéken élő anya volt az, két felnőtt, 3 éves kölykével. Kiszúrták a mozgolódást, és elkezdtek figyelni minket. Legalább 1,5-2 km-re voltak.

Körülbelül 2 órán keresztül figyelhettük a 3 párducot. Ezalatt a két kölyök rengeteget játszott egymással, kergetőztek, hemperegtek a hóban. Ahogy lassan haladtak végig a gerincen, az anya több sziklát is megjelölt az illatanyagával. Egy remegő videóm a hóban játszó kölykökről: https://www.youtube.com/watch?v=CmVMGr5ERb8

 
 

Zalaegerszegi pálinkával koccintottunk a sikerre.


Az elmaradhatatlan hópárductorta.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home